Jans Orkidéplantor och odling på fönsterbrädan

 

 Skriv ut sidan

 

 

Det finns 30 000 orkidéarter i världen och några finns på min hemsida - Välkommen till min orkidésida, en hobby som jag tycker är intressant. På mina sidor finns odlingstips och alla bör kunna odla orkidéer.

   Läs mer

 

 

Alla fascineras vi av orkidéer och här kan alla få råd om hur man odlar dem.

I nedanstående artikel som jag har sammanställt och har - med vissa uppdateringar - varit införd i SVENSK ORCHIDÉSÄLLSKAPET:s tidning ORKIDÉER, har jag förmedlat om odling av Cattleyor på fönsterbrädan och även andra arter.

Cattleyor är ett släkte av 113 arter av orkidéer från Costa Rica till tropiska Sydamerika. Släktet namngavs 1824 av John Lindley efter Sir Willian Cattley, som fick framgångsrikt odlade exemplar av Cattleya labiata. Cattleya har flitigt hybridiserats och finns i mängd varianter. Blommornas storlek varierar från 5 till 15 cm och större.

För den oinvigde kan sägas att alla orkidéer har latinska namn och är artbestämda för att inte blandas ihop. I blomsteraffärerna florerar ett antal arter utan namn. Av bifogade bilder på plantorna ingår dessa i min samling och är ett urval som lagts upp.

 

 

 

Cattleya Mary Jane Proebstle

Plantan blommade hos mig 2016 i början av november. Plantan hade stått ute på balkongen hela sommaren från maj till oktober och har fått två bulber och båda blommade. Blommans storlek är ca 15 cm stor och doftar fantastiskt under dagen. Kommer från Vacherot i Frankrike. Enligt uppgifter från Marita Åkesson som sålt plantan 2003 till Gunnar Melkersson tidigare ordförande i västsvenska orkidésällskapet meddelar hon att plantan heter Cattleya Mary Jane Proebstle och är en korsning med Bob Betts. Själv inköpte jag plantan av Gunnar från en delning 2013.

 

 

 

 

Cattleya Love Knot

Plantan lär vara blomvillig och härdig vill ha mycket ljus. Inköpts 2015 i september och blommar  för första gång under augusti 2016 på två blomstänglar, bilden är tagen under samma tid. Föräldrarna är Cattleya sincorana och Cattleya Walkeriana. Båda föräldrarna producerar blommor. Blomman doftar bedårande och dess storlek uppgår till ca 11centimeter.

Plantan är inköpt från Marita Åkesson som hämtar plantorna från Frankrike.

 

Så ser plantan ut i sitt blomtillstånd.

 

 

 

 

Blc. Liu`s Joyance.

En fantastisk hybrid som fångar det bästa av båda föräldrarna. Blc. Lius Joyance härstammar från en korsning av BLC Chunyeah x BLC Taiwan Gold förmodligen är en av de bästa hybridiseringarna med gula och en röd läpp. Denna klon doftar inte. Plantan kan bära upp till 5 blommor per blomställning. Blommans storlek kan uppgå till ca 13 cm. Plantan är inköpt från Marita Åkesson som hämtar plantorna från Frankrike. Inköpt nov 2014. BLC Står för tre släkten; Brasso, Laelia och Cattleya. Bilden är tagen under oktober 2015.

 

Här ses plantan med tre blommor. Blomningen ägde rum under oktober 2016.

Det är en fantastisk bild när man ser dessa tre blommorna.

Plantan har under sommarmånaderna stått ut med skydd för solen. Gödning har den fått vilket har gjort att den växt fram kraftigt.

 

 

 

 

 

 

Slc. Jewel box "Dark Waters". Är en korsning mellan Sopronitis, Laelia och Cattleya. Har starkt röda blommor och blommans storlek är ca. 9 cm. Plantan blommar alltid under februari-mars månad och är som en klocka. Har inhandlats för första gång hos Hans Cristiansen 1993 i Danmark.

 

 

 

Cattleyahybrid BLC Haw Yuan Beauty

Hybrid i vitt och lila, stark doft, lättodlad. Blommans storlek är ca. 11 cm. En tålig och kraftig planta och blommar om mer än en gång på året, blommade i september 2013. Blommar ofta i grupper på 3 till 4 blommor och är väldoftande. Inköpt hos Marita Åkessons orkidéer. I december 2012 hade plantan 3 blommor. 2016 i september blommade plantan med 4 blommor.

 

 

 

Brassocattleya Maikai - en otroligt rik blommande orkidé.

Inköptes den 20 januari 2018 från Marita Åkesson plantan hade vid inköpet två blomstänglar varav en med blommor och en i knopptillstånd. Blommorna är doftande.

En av de anmärkningsvärda cattleya hybriderna. Storlek på blommor 8-12 cm i bredd. Mycket tolerant mot värme, fuktighet och ljus. Växten brukar blomstra från mitten av november till slutet av december. Cattleyan behöver 50% till 80% relativ fuktighet. Detta kan tillhandahållas i hemmet genom att placera växterna på grusbryggor, delvis fyllda med vatten så att plantorna står över vattnet. Misting av växterna bara på morgonen är till hjälp i torra klimat. Luft ska alltid flytta runt plantorna för att förhindra svamp- eller bakteriesjukdomar, speciellt om det finns hög luftfuktighet och / eller kalla temperaturer.

 

 

 

Denna orkidé heter: Lc Gold Digger ´Buttercup´. Plantan har inköpts på Garden center i Varberg 1996 i samband med utställning. Plantan var med i Köpenhamn vid ammatörutställningen för Västsvenska orkidéodlare. Västsvenskas monter var uppbyggd som ett bergslandskap och fick guld i april 2000. Planta brukar blomma hos mig under mars och april månad. Skötsel som vanlig cattleya. Blomman är ca 7 cm stor och doftar exotiskt. På bilden ser vi 4 stycken blommor och detta sker i slutet av februari månad. 2017.

 

 

 

Plantan heter numer Sophronitis Purpurata (Laelia Purpurata) och inköpt på Stenåsa 2005 och var mycket spretig, men omplantering från korg till kruka utvecklades plantan snabbt under senhöst och vinter. Har gjort en delning så nu har jag två plantor och båda blommar samtidigt. Fordrar bra med gödning så utvecklades den snabbt. På bilden ser vi fyra blommor och plantan blommar under maj månad. Blomman storlek är 16 cm. Tidigare exemplar som jag haft var svårblommad och kom från Santa Catarina i Brasilien.

 

 

 

Plantan heter: Laelia Pumila och har sin livsmiljö i norra Rio de Janeiro i Brasilien. Växer på träd i sumpiga skogar och har lilafärgade blommor som är ca 9 cm stora. Kan bli upp till tre blommor på en bulb. Har inköpt planta hos Marita Åkesson 2015-02-21. Är mycket lättodlad. Blommade för första gång under oktober 2015.

 

 

 

Denna orkidé heter Laelia Cattleya Okarchee ´Addison´. Blommar under mars månad och har särskild stark färg. Doftar mycket starkt - men gott. Plantan har jag i samband med plantbyte 1998 fått av Lars Mörch, som är mycket duktig odlare.  Blomningstid under mars och april. Har även blommat på senhöst. Blommans storlek uppgår till runt 16 centimeter.

 

 

 

Denna orkidé heter: Cattleya Labiata som växer i Brasilien och är enda arten med många färgvariationer i släktet. Plantan är från 1993 och har faktiskt ändrats i färgtonen. Har blivit ljusare i petaler- och sepalerna men läppen klart rödare. Ingår i min samling. Är väldoftande - mycket stark. Blommar under februari. Blommans storlek ligger på runt 15 centimeter.

 

 

 

 

Laeliacattleya Nellie Roberts.

Har stora rosavioletta blommor och doftar stark. Blomman storlek är ca 16 cm och blommar på senvintern. Kommer från Hans Christiansens odlingar i Danmark och är en av mina äldsta plantor från 1992.

 

Proportionerna av blommans storlek illustreras på vidstående bild hur stor den är i förhållande, jämförelse med min hand. Blomman har lång hållbarhet. Kan stå sig i ca 3 veckor och längre och kan rekommenderas.

 

 

 

 

Laelia – Cattleya Chit Chat Tangerine. Plantan kommer från den franske odlare Michel Vacherot och inköptes via Marita Åkessons orkidéer 2002. Plantan ger mycket vackra blommor i en orange färg. Blomman storlek är 6 centimeter stor.

 

 

 

LC. Mini Purple. Inköpt 2007. Plantan kommer från Joacim Karges odlingar i Tyskland. Plantan blommade för första gång under juni 2008. Det är en av favoriterna bland mini cattleyor. Har en härlig vällukt på morgonen. Blommans storlek är cirka 6,5 cm stor. Färgvariationer förekommer. Skötsel som övriga Laelia och Cattleyor. Hybriden Lc. Mini Purple (L. pumila x C. walkeriana). Släktet Lc. kallas i tal för Laeliocattleya.

 

 

 

Potinaria Sunny Harmony.

Plantan kommer från M Karges odlingar i Dahlenburg, Tyskland. Plantan har två bulber och blommade ut i slutet av mars månad. Kan säga att plantan består av två plantor som är i hopväxta. Blommornas storlek är ca 5 cm.

Potinara består ju av flera orkidésläkten (Brassavola, Cattleya, Laelia, Sophronitis) och förfäderna är många. Är framskapad av människor genom en rad olika hybridiseringar.

 

 

 

Slc. Mae Hawkins 'Miya', som är en korsning mellan Sophronitis, Laelia och Cattleya. Plantan kommer från Joachim Karges odlingar i Tyskland. Blomningstid för denna plantan sker under september månad. Storleken på blomman är 14 cm och har en ljuv doft. Plantans höjd från krukkant ca 29 cm.

 

 

 

Cattleya intermedia v. orlata.

Plantan kommer från den Franska odlaren Michell Vacherot. Blommar under februari månad. Skötsel som övriga cattleyaor. Blommornas storlek är ca 10 centimeter. Själva plantan är tvåbladig och en höjd från krukkanten på ca 15 centimeter. Plantans ursprung är från Brasilien, Paraguay och Uruguay.

 

 

 

LC Irene Finney ´Spring Best´. Plantan kommer från den Franska odlaren Michell Vacherot. Ett mycket vackert exemplar och är mycket tolerant. Blommorna har en svag sötaktig doft och blir ca 12 cm stora. Blomningstid under januari-februari. Trivs på fönsterbrädan. Tål både värme och kyla.

 

 

 

Cattleya intermedia aquinii x Laelia rupestris. Plantan kommer från Stenåsa i Varberg år 2001. Blommar under januari-mars månad. Plantan är mycket ljuskrävande för att få i blom. Blomstjälken blir ca 40 centimeter lång och blommans storlek är 6.5 centimeter och skiftar i violett mot den vita grundtonen.

 

 

 

Potinara Free Spirit ´Roc´. (Cattleyahybride). Kommer från en Fransk odlare och har skarpt gula blommor, som är ca 6 cm stora och doftar svagt. Plantan har två bulber som blommar med tre respektive fyra blommor under februari månad.

Har följande föräldrar: Potinara Twentyfour Carat x Sophrocattleya Beaufort (registrerad 1990) P. Twentyfour Carat har föräldrarna: Potinara Lemon Tree x Brassolaeliocattleya Yellow Imp (reg. 1983) Sophrocattleya Beaufort har föräldrarna: Sophronitis coccinea x Cattleya luteola (reg. 1963).

 

 

 

Cattleyor på fönsterbrädan

Att odla Cattleyor på fönsterbrädan tarvar både tålamod och ett stort intresse.

Allt för ofta står de utan blommor, men när de blommar tar de tillbaka de vedermödor som man tidigare haft, detta gör att man vill fortsätta.

Själv har jag ett antal Cattleya-arter samt hybrider som utgör huvudparten av mina plantor. Ett antal Dendrobium hybrider och Phalaenopsis samt Paphiopedilum gör att det finns alltid något som blommar under året. Kan nämna Dendrobium bigibbum ssp. compactum, som är oerhört flitig att blomma. Den skjuter ut ett antal blomstjälkar på både nya och gamla bulber.

 

Betecknande för dessa, är att de har en bestämd cykel – växer, blommar och vilar, som man inte kan påverka. Det är som någon tidigare sagt – man kan inte vattna igång en orkidé. Alla närbesläktade arter med Cattleyor inklusive hybrider kan skötas på samma sätt. Däremot kan blomningstiden variera från tidig höst till senvåren. Det finns inget vetenskapligt i det jag skriver utan utgår helt efter erfarenheter och beprövade metoder, framförallt måste man ha intresse och förstå ljuset och vattningens betydelse till den kompost man valt. Man kan säga att det är förvånansvärt att man kan klara plantorna på fönsterbrädan i våra breddgrader.

 

Arter och blomningstider

Normalt brukar C. bowringiana vara först att blomma som normalt sker under september. Sophronitis Purpurata blommade till min förvåning mitt i sommaren under juli  och augusti med sex blommor - lite förvånande och skulle normalt blomma fram på senhösten. C. aurantiaca x C intermedia var. aguinii, blommar faktiskt under hösten och under februari. Denna art har gula blommor och läppen är nästan helt röd – en liten vacker art som är tacksam att odla. En annan art SLC Jewel box Dark waters, som är hybridiserad med Sophronitis, Laelia och Cattleya har mycket skarpt röda blommor rätt igenom. Denna art blommar fram i mars månad och har två till tre blommor sex till sju centimeter stora.

 

För att nämna några arter, som är storväxta förutom Bowringiana, kan nämnas Laeliacattleya Nellie Roberts, Laelia Cattleya Okarchee Áddison´ båda doftar gott under blomningstiden. Laelia ansepc, med blomstjälkar på nära en meter. Laeliacattleya Culminant ´La Tuilerin´, där bulberna kan bli upp till fyrtio centimeter. Däremot är blommorna otroligt stora. Det finns arter som till och med blommar två gånger per år med gynnsamma förhållanden, bl.a. kan nämnas Brassolaeliocattleya Varut Magic Show 'Warrachin', som blommar tidig vår och på senhösten.

 

Vägen till blomning – belysning

För att det överhuvudtaget få de nämnda besläktade cattleyorna att blomma fordras skötsel och en användbar kompost. Man kan nog säga att det finns lika många knep som det finns odlare att sköta en planta. Cattleya- och Laelia-arter kan vara besvärliga och många har svårt att få dem att blomma.

För egen del köper jag för det mesta plantor utan blom. Det är alltid spännande att lyckas att driva upp plantan så att det blir blommor på dem. Jag har plantor som återkommer i blom varje år och är över 20 år gamla. Kanske inte så märkvärdigt, men ändå.

 

Jag bor ganska högt och har alla de nämnda plantorna i söderfönster, detta ger rikligt med ljus under året. Nog har det hänt att ett och annat blad har blivit bränt genom min egen förskyllan. Det gäller under sommartiden då solen når plantan, då gäller det att bevaka sol insläppet och skugga av med persiennerna. Jag har vissa tider under den varma årstiden satt ut plantorna på balkongen i skuggsidan, vilket plantorna trivs med. Allt för kallt regn och kyliga dagar är det bäst att ta in plantorna.

 

Under senhösten och vintern minskar ljusinsläppet och plantorna vill naturligtvis ha sitt. Då har jag belysning över plantorna i ett stort fönster med ett dubbelt 36 W/840 Lumilux cool white lysrör och i ett mindre med ett 36 watt som ger ett mycket bra ljusförhållande.

 

I ett annat mindre fönster har jag växtlampa Standard 18 W, 60 grader. Enligt bild.

Ljuset är uppbyggt kring våglängdsteknik, d.v.s. LED-chip med blåa och röda våglängder som matchar fotosyntesens mottag-ningsområde. Denna lampa kan jag rekommendera. Plantorna trivs mycket bra med denna artificiella belysningen. Klicka på länken för mer information. Faktum är att plantorna sträcker på sig och växer bra under denna typ av belysning.

http://www.wexthuset.com/vaxtbelysning/led-lampor/vaxtlampa-standard-18w-60grader-p1

 

Lysrören höjd över plantorna kan variera beroende på plantornas storlek. Från två till sex decimeter kan det bli. Framförallt är det bra att ha kedjor så att man kan variera höjden beroende på vilken typ av plantor man har. Plantor har som naturen viloperioder under natten. Har man en timer så att den släcker och tänder regelbundet och ställer in tiden, som i mitt fall från kl. 08.00 till 22.30, då trivs plantorna bra under den mörka årstiden.

 

Kompost

Bark och vitmossa (Sphagnum)är för mig det vanligaste ingredienserna i mina komposter.

Samtliga plantor som jag har finns i krukor av plast i några fall helt genomskinliga. Den genomskinliga krukan ger en bra överblick över rotsystemet och dess tillväxt. Det finns säkert även här lika många komposter som odlare. Jag har prövat lite olika, men alltid stannat för den hederliga barkkomposten med mossa och även med stensöta i. Barkstorleken kan skifta beroende på vad man har för typ av planta. I vart fall måste komposten kunna torka ut, i annat fall ruttnar den med plantrötterna. Jag har prövat enbart mosskompost (vitmossa), för det finns odlare som enbart använder mossa. För mig har resultatet varit skiftande. Barken finns att köpa även hos dagens blomsterhandlare och framförallt på orkidéföreningarna. Man kan även plocka sin egen bark från tall som ramlat ned (mogen bark), liksom vitmossa som man finner i kärrmarker. Jag brukar lägga mossan i 40-gradigt vatten innan jag använder den, då dör larver av olika slag. Sedan försöker jag hålla den fuktig ute på balkongen och den kan då även växa.

 

Vatten

Livets utveckling är att det finns vatten, samtidigt som det är plantans död i förstora mängder och vid fel tidpunkt. Att hålla en kompost i ett lagom fuktigt och växtbenäget tillstånd är inte alltid så enkelt. Allt för ofta tynar plantorna bort genom för mycket vatten. Ett knep som jag brukar använda är att lyfta på krukorna om de är tunga eller lätta. Man lär sig att känna av när krukan är tung, då är det vatten i komposten, är den lätt har den torkat upp.

 

Cattleyor och närbesläktade är ganska härdiga, men visst händer det att plantan kan fara illa. Däremot är den mycket härdig för torka och kan klara långa tider utan vatten. Det är när plantan går i vila. Det sker efter en blomning eller efter en intensiv växtperiod. Då är det viktigt att inte vattna. Först när man ser att det börjar bli nya friska gröna rottoppar på de gamla rötterna, kan man vattna lite försiktigt. Nu vill den växa efter att varit utan vatten en till två till tre månader och längre i vissa fall. Vissa hybrider vill ha vatten och växer och har inte någon längre viloperiod, bl.a. kan nämnas LC Gold Digger Orchidglade Mandarin.

 

Gödning

När tillväxten börjar på allvar och nya bulber kommer, brukar jag blanda in ”Blomstra” i vattnet, som är växtnäring, det kan i vissa fall bli en fylld kork på en liter vatten när tillväxten kommer igång och bulber börjar växa. Jag har provat med en ökad gödning och plantorna trivs med detta just när plantan växer. Man kan någon gång emellan skölja ut plantan.

Det finns olika uppfattningar om gödning, tidigare tog jag en tiondel av Blomstra som gödning för att bli bra. SUBSTRAL orkidénäring med en totalkväve (N) 3,0% kan också rekommenderas och gödningen finns i alla handelsträdgårdar. Allt för mycket gödning kan göra pantorna svarta och de kan duka under. I komposten finns naturliga gödningsämnen men med tiden fattas spårämne för plantan.

 

Skölj komposten!

En kompost blir med tiden upplagrad med ständiga avdunstningar av vattningen och det blir salter som inte är bra tillika upplagrade gödningsämne. Har man en stabil bark så behöver man inte byta kompost. Däremot är det viktigare att någon gång emellanåt dränka komposten i frisktvatten för att få den ren, man sköljer ut salter och andra ämnen. Något som jag själv gör en till två gånger per år eller oftare.

 

Temperatur

De beskrivna plantorna vill ha kallt på natten och varmt på dagen. På fönsterbrädan uppstår detta fenomen på natten med s.k. ”kallras” ned till 10 - 15 grader, beroende på yttertemperatur.

 

Ohyra

Är något som vi alla drabbas av och kan förta en hel samling av orkidéer. Det finns ett medel som kan gå till det mesta som jag använder. Det är Provado Insektsspray som är mycket effektivt och täcker upp för ett antal löss främst ullöss, som ofta förekommer på orkidéer.

 

Visst går det att odla orkidéer på fönsterbrädan, men man får välja plantor därefter. Allt kan man inte odla och har man andra familjemedlemmar så måste man ta hänsyn till deras önskemål. Läs mer


 

Har du frågor eller tips. Skriv och jag hör av mig.

Glöm inte att ange e-post, om jag skall kunna svara.

Webbansvarig med text och foto: Jan Jonsson Tel.0703-504981

Ditt namn:

Din e-post:

Meddelande:

        

     

 

Västsvenska Orkidésällskapet /Nordvästra Skånes Orkidésällskap / Marita Åkessons orkidéer

 

2017-02-20

Unika besök


2001-2018 Copyright ©